sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Omenapiirakkaa


Huomasin ystäväni suositelleen tätä Kinuskikissan herkullista omenapiirakan ohjetta ja niin siinä sitten kävi, että päädyin itsekin eilen leivontapuuhiin. Ohjeessa mainittu pohjataikina oli kuulemma ollut liian suolaisen piirakan makuinen, joten vaihdon sen monissa juustokakuissa käytettyyn perinteiseen keksipohjaan (180 g Digestive-keksejä ja 75 g voita tai margariinia). Tuollainen keksipohja on sitäpaitsi huomattavasti helpompi ja nopeampi tehdä, kunhan muistaa vain tarkkailla rasvan määrää.

Koristelussa käytin omenankuorien lisäksi viime syksynä Tiimarista ostamiani syksyisiä koristekurpitsoja, jotka antoivat kakulle aika hauskan ilmeen :) Kyllä tätä kelpasi näin sunnuntain herkutteluna kahvipöydässä nauttia ja makunsa puolestahan tämä on ehkä parhainta omenakakkua, mitä olen kuunaan tehnyt! Ehkä se on tuo kinuski, joka uunissa oikein imeytyy tuohon omenatäytteeseen..

Pohja:
3 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl sokeria
ripaus suolaa
100 g voita tai margariinia
½ dl vettä
Omenatäyte:

500 g omenoita
½ tl raastettua inkivääriä tai inkivääritahnaa
2 tl kanelia
Kinuski:
100 g voita
1 dl fariinisokeria
Vaniljatäyte:
4 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
1 vaniljatanko
1 ½ dl tomusokeria
2 valkuaista
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 rkl sitruunamehua
Kakun pinnalle:

vaniljansiemeniä/vaniljajauhetta
3 omenan kuori
kanelitankoja


Kuori omenat ja poista siemenkodat. Leikkaa omenat ohuiksi viipaleiksi. Omenoiden esikypsentäminen ei ole välttämätöntä, mutta mikäli omenat ovat laadultaan kovia, se on suositeltavaa. Esikypsennä omenoita pienessä vesitilkassa 2-5 minuuttia, kunnes omenat ovat hieman pehmenneet. Kaada ylimääräinen vesi kattilasta.
Raasta inkivääri. Sekoita inkivääriraaste tai valmis tahna omenoiden joukkoon. Lisää kaneli.
Levitä omenaviipaleet pohjan päälle.
Mittaa kattilaan voi ja fariinisokeri. Kuumenna MIEDOLLA lämmöllä, kunnes seos alkaa hiljalleen kuplia. Anna kuplia pienellä lämmöllä noin 5 minuuttia, kunnes seos on paksua kinuskia.
Kaada kinuski vuokaan omenoiden päälle.
Paista 200 asteessa noin 25 minuuttia. Varmista omenoiden kypsyys ennen uunista ottamista. Anna leivonnaisen jäähtyä.
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Halkaise vaniljatanko ja kaavi sisältä siemenet veitsenkärjellä. Lisää siemenet kermaan ja vatkaa vaahdoksi. Lisää vaahdotuksen lomassa joukkoon tomusokeri.
Vaahdota valkuaiset. Yhdistä kerma- ja valkuaisvaahto sekä tuorejuusto vatkaimella kevyesti sekoittaen.
Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi ja sulata joukkoon liivatelehdet. Sekoita ohuena nauhana hitaasti vatkaten täytteeseen. Kaada täyte vuokaan.
 Anna hyytyä jääkaapissa kolmisen tuntia. Irrota kakku vuoasta muovilastalla ja poista sitten vuoan reunus. Siirrä tarjoilulautaselle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti