perjantai 23. toukokuuta 2014

Virkattu Aura-mattovirkattu Aura matto trikookude

Siinä se nyt on, ensimmäinen virkkaamani maton rääpäle :)
Kuteet leikkelin itse vanhoiksi käyneistä lakanoista, joten saivatpa vielä nekin uuden elämän maton muodossa.

Ohje on poimittu Kangasaitan sivuilta, eli  Aura-maton ohjeella olen virkannut tämän nro 9 koukulla. Valmiista matosta tuli vähän pienempi 110cm (ohjeessa valmiin maton koko 130cm), sillä kude loppui kesken. Päättelin maton 15. kerroksen jälkeen.

Matosta tuli kyllä jollain tapaa ihan erinäköinen kuin mitä ohjeessa, mutta uskoisin sen johtuvan kudemateriaalin epätasaisuudesta. Ohjeessa olevassa kuvassa valmis matto on jotenkin niin herkän kevyt ja prinsessamainen, josta tässä matossa ei ole kyllä tietoakaan. Myös maton monivärisyys rikkoo kuvion kokonaisuutta, joten paras vaihtoehto varmasti olisikin virkata koko matto pelkästään yksivärisestä kuteesta.
Noh, pääasia kuitenkin, että sain matosta pyöreän (!) :)

Kaikki leikattu kude on tosiaan enemmän ja vähemmän jäykän paksuista lakanoista, joka tuntui myös virkattaessa. Alussa koin suorastaan pienen järkytyksen, miten paljon enemmän voimaa kuteen virkkaamisessa joutuu käyttämään. Vaikka monen suusta olen kuullutkin tuumittavan samaa, sitä ei ole jotenkin koskaan uskonut ennen kuin on itse päässyt konkreettisesti kokeilemaan.

Suikalemainen nauha on erittäin herkässä jumittumaan vähän joka paikkaan kiinni ja täytyy sanoa, että hermot olivat aika koetuksella varsinkin pylväiden kanssa. Tässäkin tosin tekniikka kehittyy jonkin verran ja opin lopulta tehtailemaan aika "hölliä" silmukoita, jotta kude mahtuu kulkemaan läpi. Oma käsialani kun tuppaa olemaan aika tiukkaa.

Ainut ikävä puoli on (minkä jo tavallaan arvasinkin etukäteen), että matto kerää aika lailla puoleensa eläinten karvoja. Meidänkin taloudessa on 3 kissaa ja siivoamisen helpottamiseksi ei lattioille mielellään haluaisi laittaa sellaisia mattoja, jotka ovat kunnon karvapesäkkeitä.
Kissojen mielestä tuollainen paksu mattohan on vallan mukava nukkumapaikka, kuten kuvistakin näkyy!
Ulkona terassilla katoksen alla matto olisi kyllä varmasti mukavan näköinen ja tuntuinen jalkojen alla, mutta en ole aivan varma, että raaskinko sitä sinne sijoittaa. Aivan ensimmäiseksi kun mietin, että olisin laittanut maton työhuoneeseen..
Pulmallista!

Ohje löytyy tosiaan kokonaisuudessaan tuolta Kangasaitan sivuilta, mutta tässä vielä jokunen kuva ohjeineen maton edistymisestä.

Ehkäpä tästä on jollekin hyötyä :)


Aloituksen jälkeen kerrokset 1 ja 2 virkattu loppuun ^

Virkkaa aloitusketjuun 4 kjs ja sulje se renkaaksi ps:lla.
1. krs: Virkkaa renkaaseen 9 ks ja sulje krs ps:lla.
2. krs: 3 kjs, 1 p aloitusketjun kanssa samaan s:aan ja sitten 2 p jokaiseen s:aan = 20p. Sulje kaikki krs:t virkkaamalla 1 ps 3. kjs:aan, ellei toisin mainita.

Kerrokset 3 ja 4 virkattu loppuun ^

3. krs: 3 kjs, 1 p samaan s:aan, toista *1 p, 2 p samaan s:aan*, 1 p aloitusketjun
juureen = 32 p.
4. krs: 6 kjs, toista *jätä 1 s väliin, 1 p, 3 kjs* = 16 p. 
Kerros 5 virkattu loppuun ^
5. krs: 3 kjs, toista *3 p kjs-kaareen, 1 p p:seen* = 64 p.

Kerrokset 6 ja 7 virkattu loppuun ^
6. krs: 3 kjs, 4 p, toista *2 p samaan s:aan, 5 p* = 75 p.
7. krs: 3 kjs, 1 p, toista *3 kjs, jätä 2 s väliin, 2 p* = 38 p.

Kerrokset 8 ja 9 virkattu loppuun ^
8. krs: 2 p yhteen (= 3 kjs, virkkaa yhtä langankiertoa vaille valmis p, ota lanka koukulle ja vedä se koukulla olevien 2 s:n läpi), toista *2 kjs, 1 p kjs-kaaren 2. s:aan, 2 kjs, 2 p yhteen (= virkkaa yhtä langankiertoa vaille valmis p kahteen peräkkäiseen s:aan, ota lanka koukulle ja vedä se koukulla olevien 3 s:n läpi)*, virkkaa loppuun 2 kjs, 1 ps yhteenvirkatun p -ryhmän kärkeen, 1 ps (krs:n aloituskohta siirtyy kjs-kaareen) = 57 p. 
9. krs: 3 kjs, 1 p kjs-kaareen,1 p pylvääseen, 2 p kjs-kaareen, toista *1 kjs, 2 p kjs-kaareen, 1 p p:seen, 2 p kjs-kaareen*, 1 kjs, 1 ps = 95 p.

virkattu Aura matto trikookude 
Kerrokset 10 ja 11 virkattu loppuun ^
10. krs: 3 ksj, 4 p, toista *1 p kjs-kaareen, 5 p* = 114 p.
11. krs: 3 kjs, toista *5 p, 2 p samaan s:aan* = 132 p.


Kerrokset 12 ja 13, joista edellä mainittu vielä kesken^

12. krs: kuten 7. krs = 66p. 
13. krs: kuten 8. krs = 99 p. 

12. kerroksesta eteenpäin matto alkaakin jo toistamaan aiemmin virkattua kuviota. Kokonaisuudessaan ohjeessa on 24 kerrosta.

11 kommenttia:

 1. Minusta lakanoista tehdyistä kuteista tehdyt matot ovat persoonallisempia, kuin valmiit kuteet/tuubit jne. Tässäkin näkyy käsityöt, mikä on vain loistavaa! Tulee mileen joku trio-jäätelö - mansikkaa, suklaata ja päärynää :D
  Itse olen kanssa pelkkää pyöreätä virkannut ja se oli työtä. Ranne huusi hoosiannaa, taisin saada 10mm puikon silloin rikki ja mitähän vielä. Ehkä pitäisi jostain ulkomailta metsästää joku paksu metallinen puikko tähän hommaan :)
  Tämä on kyllä tosiaan hieno!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kyllähän se tietty oman kotoisan ilmeen antaa kun kude on leikattu omista materiaaleista ja eipähän myöskään välttämättä ihan heti törmää toiseen samanlaiseen, vaikka ohje onkin kaikille sama :) Tehtyä työtä myöskin arvostaa ihan eri vinkkelistä, kun kaikki on tosiaan hikispäissään, sormet rakkuloilla ite leikattu :D Lakanoissa ohjeistetaan kyllä aika pitkälle käyttämään myös repimis-tekniikkaa, mutta iteltäni se ei jostain syystä kyllä lähtenyt yhtään - revitty suikale muutti matkalla muotoaan vähän turhankin lennokkaasti, joten päädyin sitten saksimaan kaiken alusta loppuun. Ja se se on muuten tylsää puuhaa se!
   Nyt kun mainihit tuon trio-jäätelö kombon, niin sehän noista väreistä kyllä itse asiassa tulee mieleen! Nams :D

   Poista
  2. En itsekään onnistunut siinä repimisessä, siksi tulikin leikattua. Varmaan tulisi paremmat virkkaukseen soveltuvat sillai repimällä, mutta minkäs teet kun ei vain osaa :D
   Ehkä taas joku päivä innostun itsekin kuteista pitkään aikaan! :)

   Poista
 2. on kyllä aivan ihana!
  Mie olen haaveillu meille olohuoneeseen tämmöstä virkattua mattoa vaaleena. lakanoita kyllä piisais vaan kun ei miulla pysy koukku kädessä. Miettiny jotta pitäsköhän neuloa se matto :D hahaha..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Kyllähän niitä mattoja pystyy kuteesta kaiketikin myös neulomaan, etsii vaan jostain jotkin jättipuikot :D Luulis vaan jotenkin olevan hankalampaa neuloen, vaikka kyllä virkkaamallakin luonnistuu ärräpäiden lentely.

   Poista
 3. Kivan mallinen matto ja sulonen ''testaaja'' matolla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kissat kyllä viihtyy vähän turhankin hyvin maton päällä :) Täytynee kai hommata sellanen tarrarulla, jolla karvat saa putsattua pois. Tai parempi imuri.

   Poista
 4. Voi mitkä herkkuvärit, ihana matto! Tuli niin elävästi mieleen oma tuskailu ton räsymaton virkkaamisen kanssa, nyt mulla on koukulla paljon keposempi trikookude, ai että on heleppoo! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Trikookude on kyllä todellakin huomattavasti ranneystävällisempää virkata, joutu itekin keventämään otettaan kun tuon maton jälkeen aloin virkkaamaan yhtä juttua t-paidoista leikatusta kuteesta - ero on kuin yöllä ja päivällä :D

   Poista
 5. Kaunis matto ihanilla väreillä...tykkään kovasti :)

  VastaaPoista