keskiviikko 13. marraskuuta 2013

Rentun ovikoristeHuomasin fb:n Käsityöblogit-ryhmässä haasteen, jossa olisi tarkoitus askarrella omannäköisensä, jouluinen ovikoriste. 

Viime vuonna ostamani ovikranssi olikin aikamoinen rumistus, marketista ostettu pelkistetty valmishäkkyrä, jossa ei ollut muuta kivaa oikeastaan kuin koristeet: valkoisia sydämiä ja tiukuja metallilangassa. Ne napsinkin sivuleikkurilla talteen, mutta pohjahäkkyrä lensi roskikseen.

Halusin tehdä kranssiin pohjakehikon itse, niinkin tutusta luonnonkasvista kuin horsmasta.  Tähän aikaan vuodesta kyseinen heinä ei juurikaan herätä luonnossa huomiota, varsinkaan vesisateiden piiskaamana, jolloin kasvin koko olemus näyttää lähinnä roikkuvalta räältä :) Suoraan sanoen sen kerääminen kehtuutti vähän itseänikin, mutta koska tiesin sen sopivan hyvin tähän tarkoitukseen, hoppuuttelin itseni lopulta metsään. Ainoa haastellisuus oli lähinnä niinkin yllättävässä seikassa, että meidän pihapiirin lähettyvillä kasvaa todella niukasti horsmia. Yleensähän niitä näkee vähän kaikkialla, mutta nyt joutui tosiaankin vähän etsimään.

Sen verran sain kuitenkin raavittua kasaan, että sain sidottua niistä pienehkön ympyrän.

Kerätessä kannattaa muuten erityisesti vilkuilla sellaisia yksilöitä, joissa näytäisi olevan jonkun verran jäljellä vielä siemenistä jäänyttä valkeaa hahtuvaa, sillä se antaa kivan, pumpulimaisen lumiefektin. Toinen tärkeä kikka on antaa kosteiden horsmien kuivahtaa sisällä lämpimässä vähintään yön yli -kosteuden hävittyä horsma pörhistää jonkin verran suorina roikkuvia, pitkulaisia siemenkotiaan kiharoille.

Löysin kuvan myös parin vuoden takaa sitomastani "horsmapuusta", jossa asettelin horsmanoksat Oasis -kuivasienipalloon. Muodon puulle pyörittelin ohkaisella, kultaisella hilelangalla, johon oli pujotellut muutaman kullanvärisen helmen sinne tänne.

Uskoisitko että kyseessä on horsma, ellet tietäisi?:)


16 kommenttia:

 1. vau! tosi magee :) tulee kyllä niin joulumieli tästä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äläpä muuta virka! :) Minulla on jo pitkän aikaa ollut joulufiilis, glögit on jo juotu ja tekis mieli jo paistella joulutorttujakin.. :D

   Poista
 2. Horsmaa on kyllä joka paikassa. Eipä ole tullut mieleen, että sitä voisi käyttää noin. Tosi hieno! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuonkin kasvin salat on koulussa opittua, ei muuten välttämättä ois itelläkään ihan heti tullut mieleen lähteä märästä metsästä moista rikkakasvia hakemaan :)

   Poista
 3. Tosi hieno! Enkä kyllä olis uskonut, että horsmasta saisi tuollaista kivaa tehtyä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä! :) Tälläsiä samanmoisia luonnonsaloja ois kiva ammentaa itsellensä enemmänkin :)

   Poista
  2. Olisi kyllä! Sinulle on haaste blogissani :) http://puikkoillenkoukkuillen.blogspot.fi/2013/11/11-asiaa-haaste.html

   Poista
 4. Tosi kaunis! Joutuukohan sitä itekki lähteen tota kyseistä räkää etsimään.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo nyt kannattaa käydä keräämässä kun eivät oo lumen peitossa vielä :D

   Poista
 5. Monta kranssia elämäni aikana tehnyt, mutta en kyllä koskaan horsmasta! Ihana idea ja kaunis kranssi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Mietiskelin just että noista horsmista sais rakenneltua varmaan myös aika kivoja "risupalloja" roikkumaan tai osaksi sisustusta esim. parvekkeelle. Ja materiaalihan ei metsästä lopu (kun vaan löytää hyvän paikan), mikäli ideoita alkaa pursuilemaan :)

   Poista
 6. Wau, mitä taituruutta! :) Ihan mielettömän hienoja juttuja saa hormasta tehtyä, en ole ikinä edes tullut tällaista ajatelleksi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, kiitos! :D Minusta muutenkin kaikki luonnonmukaiset joulukoristeet ilman ylitsevyöryävää bling bling -härpäkettä on vaan niitä kaikkein kauneimpia :) Monesti vähemmän on enemmän..

   Poista
 7. Tää on hieno, taitava olet!
  Lukijaksi kirjauduin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa vaan!
   Taidetaan olla kaimoja muuten :) Lisäsinpä sinunkin blogisi listaani.

   Poista