tiistai 12. marraskuuta 2013

Virkatut omenaiset kotitossutViikonloppuna jumituin selailemaan Sanna Vatasen "Neulo, virkkaa, kirjo jämälangasta!" -kirjaa, joka on aika pitkälle päässyt unohtumaan kirjahyllyn nurkkaan. Hetken kirjaa selailtuani päädyin jostain syystä tutkailemaan ohjetta, jossa oli ideoitu sisäkäyttöön sopivat virkatut tossut, jotka on mahdollista toteuttaa myös pitkällä saapasmaisella varrella. Minua kiinnosti lähinnä tuo tossuosan päällisen ja pohjan rakenne, sekä se miten ne on kiinnitetty toisiinsa. 

Mielen perukoilla on jo pitkään ollut hautumassa halu toteuttaa jotkin mukavat ja käytännölliset kotitossut, mutta en ole osannut päättä millä tekniikalla lähtisin niitä kokoamaan. Olen viime aikoina intoutunut opettelemaan virkkaamisen alkeita ja ehkäpä sen takia tossuihin valikoituikin sitten ohje virkkauksen puolelta. 


Siitä hetkestä lähtien myös kirjoituspöytäni on täyttynyt kaikenlaisista lankanöttösistä, joista olen hakenut virikkeitä suunnitteluun. Omista tossuistani tulikin sitten aivan erinäköiset kuin mitä kirjan kuvassa on, mutta se oli aika pitkälle tarkoituksenakin :) En ole viime aikoina pahemmin käynyt ostelemassa mitään uutta lankaa, joten olen ollut vähän pakotettu ideoimaan niistä muutamasta vaihtoehdosta, mitä nurkissa vielä sattuu pyörimään.

Onneksi yksivärisiä, pirteitä värejä oli vielä jäljellä.


Kirjan ohjeessa tossuosan päällinen neuvotaan virkkaamaan seuraavanlaisesti:  

Virkkaa aloituskejuksi paksummalla koukulla (itselläni oli käytössä 5mm koukku) 9-11-12 + 1kjs.
1. krs: Jätä 1 kjs väliin, tee aloitusketjuun 8-10-11ks, ketjun päähän 3ks ja sitten aloitusketjun toiseen reunaan myös 8-10-11ks. 
2. krs: Aloita samasta kohdasta kuin edellinen kerros ja virkkaa silmukoiden takareunaan. Tee 8-10-11ks, seuraaviin kolmeen s:aan kuhunkin 2s ja taas toiseen reunaan 8-10-11ks. Työhön tuli 22-26-28ks.  
3. krs: Aloita samasta kohdasta kuin edellinen kerros ja virkkaa silmukoiden takareunaan. Tee 10-12-13ks, seuraaviin kahteen s:aan molempiin 2ks ja toiseen reunaan 10-12-13ks. Työhön tuli 24-28-30ks. 
4-5 krs: Jatka virkkaamista kuten edellä, tee aina kärjessä kahteen s:aan 2ks molempiin = 28-32-34ks. 6krs: Virkkaa ensimmäiseen s:aan 2ks, tee 12-14-15ks ja viimeiseen s:aan 2ks. Jatka 6.kerroksen mukaan virkkaamista ja lisäyksiä, siten että kappaleesta tulee halutun kokoinen.


Pohja virkataan näin:

Virkkaa aloitusketjuksi 10-12-14 + 1kjs.

1 krs: Jätä 1 kjs väliin, tee aloitusketjuun 9-11-13ks, ketjun päähän 3ks ja sitten aloitusketjun toiseen reunaan myös 9-11-13ks. Tee vielä tähän ketjun päähän yhteen kohtaan 3ks.  
2 krs: Tee ympyränä 1ks jokaiseen s:aan, mutta virkkaa molemmissa päissä kolmeen s:aan 2ks kuhunkin.  
3 krs: Kuten edellä, mutta tee molemissa päissä neljään s:aan 2ks kuhunkin. Työssä on nyt 38-42-46 ks. Jatka virkkaamista 3. kerroksen mukaan, kunnes pohjaosa on sopivan kokoinen.

Ja lopuksi pohjan reuna:

Jatka työtä virkkaamalla pohjan uloimman krs:n läpi 1 krs ks:ita, siten että edellisen kerroksen silmukoiden molemmat s-lenkit jäävät näkyviin työn oikealla puolella. Virkkaa vielä 1 krs ks:ita ja yhdistä samalla päällinen pohjan toiseen päähän ps:in. Virkkaa sitten sivuihin ja päällisen yläreunaan 1 krs ks:ita. Virkkaa sen jälkeen pelkästään tossun kantapäähän edestakaisin 3krs ks:ita.


Omenat päätyivät tossujen koristeeksi aika lailla hetken mielijohteesta, sillä muistin, miten olin jossain sivulla ihastellut virkkaamalla tehtyjä, omenanmuotoisia patalappuja. Koska niiden toteuttaminen oli minulta itseltäni ihan päässyt unohtumaan, ajattelin jalostaa omenista pienemmät versiot tossuihin.

(Minulle tulee näistä myös vähän mieleen Super Mario Bros. pelit ja niiden hahmot).


Näilläpä kelpaa kotona kuljeskella :)

10 kommenttia:

 1. Hei minulla on sama kirja, täytyy vilkaista. Nuo sinun omasi ovat ihanat! olen kaivannut jotain tukevampaa, kun villasukat jalkaani täällä kotona, ehkä nämä ovat juuri ne :)

  VastaaPoista
 2. Villasukatkin on ihania, mutta tossuissa on jotenkin ihan oma fiiliksensä :) Noi oli suht nopeat tehdä, hieman joutuu ehkä soveltelemaan (muutama välikerros siellä täällä jottei ala esim. kupruilemaan).

  VastaaPoista
 3. Vastaukset
  1. Hahaa, hienoa! :D Itselläkin ois rästissä vaikka mitä projekteja, mutta aika ei vaan millään tunnu riittävän kaiken toteuttamiseen. Ja kun haluais vielä kaiken nyt ja heti, jos jotain kivaa näkee.

   Poista
 4. Kyllä noilla kelpaa todellakin tepastella. Ihanan pirteät tossut! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Moni ehkä ensivilkaisulla aattelee, että nää on jotkin lapsen tai kerhotädin tossut, mutta aina ei tarvihe olla kumpaakaan! Riittää, että ei oo niin jäykistynyt oman ikänsä ympärille, sekin kun on lopputiessään vain numeroiden helinää :)

   Poista